homenatge a una invisible

Quan parlem d’aiguamolls i de riberes mai ens recordem de la fotja (Fulica atra). Preferim parlar de blauets, de bernats pescaires, de….

Així que avui faré un petit homenatge a aquells que fem invisibles.  La fotja, és un ocell negre , amb el bec i l’escut frontal blancs que segurament tots hem vist o hem escoltat. Els ulls són vermells i les potes són curtes i de color verdós ataronjat. Els dits són grans i estan units per una membrana.

IMG_0044.JPG

S’alimenta principalment de tiges i arrels de plantes aquàtiques, per la qual cosa es cabussa molt sovint. Però també de llavors, peixos petits, cap-grossos, tritons, insectes aquàtics i de vegades ous i pollets d’altres ocells.

Ocupa zones aquàtiques obertes com llacs, llacunes i embassaments amb vegetació a les vores. La seva distribució comprèn Europa, Àsia, Austràlia i Àfrica Septentrional. Al nostre país n’hi ha una gran població hivernant, a més de criar a molts indrets, com ara el Fondo d’Elx-Crevillent, el Delta de l’Ebre o els Aiguamolls de l’Empordà.

fotja.jpg

Fa un niu amb herba, sobre l’aigua, bé surant, bé ancorat en la vegetació. Pon de 6 a 9 ous de color crema, clapat de negre, que cova de  21 a 24 dies. Els pollets abandonen el niu al poquet de nàixer i romanen amb llurs pares fins a unes 8 setmanes.

Anuncis