El meu petit gra de sorra d’avui

Fa uns dies, el Dr. Martí Boada, durant la presentació del programa Boscos, va reclamar als mitjans de comunicació “més atenció al territori. Trobo que donen una visió massa urbana del país.” “No sabem què és el raspinell i en canvi coneixem els animals de la Sabana africana… Hi ha desconeixement del territori, i hem de tenir en compte que el millor indicador ambiental del territori és la biodiversitat.

Doncs jo intentaré posar-hi el meu gra de sorra. Que, a partir d’ara, ningú ens pugui dir que no sabem que és un Raspinell.

raspinell 2 2.jpg

El raspinell comú (Certhia brachydactyla) és un ocell de mida petita –fa uns onze o dotze centímetres de llargada–, esmunyedís i difícil de veure.

Viu a boscos o qualsevol lloc on hi hagi arbres del nostre país, incloent-hi zones enjardinades, i olivars tot i que necessita que els arbres siguin una mica madurs per trobar-hi els invertebrats dels quals s’alimenta.

raspinell 1 1.jpg

Puja pel tronc d’una manera curiosa. Generalment no puja recte pel tronc sinó que segueix un recorregut de baix cap a dalt en espiral al voltant de l’arbre. També pot penjar-se de cap per avall en les branques. Amb el seu llarg bec inspecciona qualsevol racó de l’escorça dels arbres per buscar invertebrats mentre puja. Quan arriba dalt de l’arbre, se’n va a la part inferior d’un altre i repeteix el procés d’anar cercant aliment mentre puja. Cria en esquerdes d’arbres i pot ocupar caixes niu especials que simulen aquest tipus de cavitats.

Doncs ja ho sabeu. Que mai mes ens diguin que no sabeu que és un raspinell!!

Els comentaris estan tancats.

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: