Dia de l’educació ambiental. Soc un bolet?

Avui és el dia de l’educació ambiental, encara que no cregui gaire en dies internacionals, festes i demés. Però potser val la pena, ja que és el dia, de parar a pensar què estem fent.

Si. El 26 de gener es celebra el Dia Mundial de l’Educació Ambiental, que té com a principal objectiu ajudar les persones a prendre consciència, a aprendre coneixements, destreses i valors, i a adquirir experiència i determinació per a capacitar-los per actuar, individualment i col·lectivament, en la resolució dels problemes ambientals presents i futurs.

El Dia Mundial de l’Educació Ambiental té el seu origen en el Seminari Internacional d’Educació Ambiental que es va celebrar a Belgrad al 1975, en el qual van participar experts del tema de més de 70 països.

En el Seminari de 1975 es va crear el Programa Internacional d’Educació Ambiental, de conformitat amb una recomanació de la Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Humà que es va celebrar a Estocolm el 1972. En aquella Cimera es va mencionar per primer cop la necessitat de l’Educació Ambiental i es va crear el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient que es va ocupar de la supervisió, juntament amb la UNESCO, del Programa Internacional d’Educació Ambiental establert al 1975.
Dos anys més tard, al 1977, a la Conferencia Mundial sobre Educació Ambiental celebrada a Tbilisi, Rúsia, es va concloure amb la importància d’incorporar la dimensió ambiental en tot sistema educatiu (informal, formal bàsic o universitari), des d’un enfocament interdisciplinari, disposició que es va anar reiterant en successives conferències.

Aquest és el resum de què és l’educació ambiental, des d’un punt de vista “Politic”. Però els que estem treballant a camp? com ho veiem? Personalment, crec que hem de fer educació ambiental sempre: quan treballem a l’escola, amb adults, amb turistes, sempre !! Sempre estem fent educació ambiental!

I, jo, fa temps que vaig decidir anar una mica mes enllà.

Per sort, l’educació ambiental fa temps que ha vist que no n’hi ha prou en explicar ecosistemes, fauna, flora, roques, … sinó que hem d’explicar les problemàtiques locals i globals. Hem d’explicar qui i com les causa. I, sobretot, hem d’explicar com podem solucionar aquests problemes (o mitigar-los).

Hem d’ensenyar a ser crítics!! I a sentir-nos part del problema i de la solució!

img_1333

Ara, també sé que al final, jo només soc un bolet. Una persona que un dia es posa davant teu i, amb simpatia i documentat, t’explica unes coses que et fan pensar. És veritat, potser haig de mirar el peix que compro, o és veritat, intentaré reduir el consum de plàstic, … però només soc un bolet que creix al gran bosc de la informació desmesurada, del consumisme, d’una societat en el que els valors van cap a un altre lloc, de famílies que el seu problema és tenir alguna cosa per menjar, o tot el contrari, per a aparentar.

I hi ha molta feina a fer. Que hi hagi molts mes bolets. I que l’erol passi a ser important!!

img_1298

No és gaire? No? Seguirem perquè és la feina que ens agrada fer.

I n’hi ha molta!!

 

Els comentaris estan tancats.

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: