Que en diuen de la tramuntana?

IMG_5622

Avui he llegit aquest article. Es clar, molt a recer… És veritat que impacta sobre el paisatge, sobre els arbres, els ocells que no poden volar, el mar esvalotat, però, i a nosaltres? Uns diuen que el ve mal de cap, altres que s’esveren.

IMG_7713.JPG

L’impacte de la tramuntana sobre les persones és  incert. A Elogi i refutació de la tramuntana el llibre del periodista i escriptor Xavier Febrés ens desmenteix d’entrada alguns mites: la tramuntana bufa uns 155 dies l’any, però ho fa generalment de manera suau. Mai s’ha convertit en un tifó ni cicló, i ben poques vegades supera els 110 km/hora. Potser per això tampoc ha causat grans destrosses al llarg del temps, més enllà d’algunes tan repetides com l’enderroc del pont del ferrocarril a Colera quan s’estava construint aquesta via a finals del segle XIX.

IMG_5790.JPG

Tampoc és cert que produeixi un augment del nombre de suïcidis. Les poques estadístiques sobre el tema (elaborades per Jordi Pijiula i Narcís Bardalet) ho rebutgen. Ni tan sols és clar que provoqui més depressions o mals de cap o que faci embogir.

L’escriptor Joan Guillamet deia que era el contrari, que produïa un “excés de luciditat que afina l’enginy i provoca la manifestació d’aspectes insòlits i sorprenents”.

La doctora Conxita Rojo, destinada a Portbou, va passar un qüestionari a les dones de la seva consulta durant un any i tampoc va trobar cap relació entre la salut i el vent.

Un grup d’infermers de l’hospital de Figueres van buscar una correlació entre els 900 ingressos per ansietat i els dies de tramuntana i només coincidien en un 29% dels casos.

IMG_7003.JPG

La conclusió era: “No estem tocats per la tramuntana”, en contra del que diu la lletra dels Sopa de Cabra. Com a molt s’ha arribat a esbrinar que a la Garrotxa la producció de llet de les vaques disminueix quan bufa la tramuntana. Però això ja ho diu la dita pagesa, que quan fa vent les vaques “reculen de llet”.

En conseqüència, diu l’autor, ningú sap amb exactitud l’efecte dels ions i la serotonina. Ja ho deia també l’escriptora Víctor Català: “Oint l’udolar terrorífic de la tramuntana, què se me’n dóna a mi de les fredes explicacions que me’n faci la ciència”.

Els comentaris estan tancats.

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: