2017, any internacional del turisme sostenible

Ja sé que a les xarxes fa dies que s’està parlant del turisme, de l’ecoturisme desmesurat i d’altres maneres d’accedir a la natura. A mi sempre m’ha agradat parlar d’un altre turisme. El turisme responsable o sostenible.

I sense saber-ho, estem a punt d’entrar al 2017, l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament.

La proclamació, aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides al desembre de 2015, reconeix la importància del turisme per promoure una millor comprensió entre els pobles, transmetre que s’entengui la riquesa del patrimoni de les civilitzacions, i que s’apreciïn els valors de les diferents cultures.

Segons explica l’OMT, el turisme pot contribuir a la igualtat de gènere, la conservació dels ecosistemes i de la biodiversitat, i la protecció del patrimoni natural i cultural, a més d’oferir solucions als reptes als quals s’enfronta actualment el nostre món.

turismo-sostenible-3_phixr2.jpg

Amb unes polítiques adequades, el turisme pot crear ocupació decent i oportunitats empresarials, així com ajudar a milions de persones a sortir de la pobresa. Als turistes, viatjar ens fa establir nous diàlegs al voltant del món i el nostre futur en ell.

Un futur que depèn de l’ús eficient dels recursos i la protecció del medi ambient.

Però es clar, això només són paraules buides agafades d’un manual i que em fan quedar la mar de bé. A l’escala que a mi em toca, la comarcal, encara ens cal treballar molt. Bé diria que ens cal començar a treballar en aquest sentit.

I ja sé que comencem a haver-hi propostes, que de moment som bolets perduts al mig del bosc i que costa molt trobar. A tots ens cal treballar cap a un turisme que s’estimi a les persones, al nostre entorn, cultura i tradicions. Un turisme on no tot sigui guanyar diners en 4 dies. Un turisme que sàpiga quan i on ha de passejar i portar a la gent a gaudir. Les capacitats de càrrega. I per això ens hem d’arremangar tots: parcs naturals, ajuntaments, àrees de turisme, consell comarcal, Diputació, empreses, productors… Tots.

Tots necessitem un turisme diferent. Esperem que aquest sigui un any que se’n parli i que faci a algú (administracions, empresaris i turistes).

Rueda_del_Turismo_Responsable.jpg

Esperem que sigui un punt de partida i no un títol al qual ningú li farà cas.

Els comentaris estan tancats.

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: