bones vistes

Aquesta nit he canviat de lloc. Estic capficat en enganxar un esquirol.

Ho sé. Fàcil, deixar menjar i deixar la càmera. Clar, primer una inspecció d’un lloc on hi hagi pinyes menjades recentment,… i buscar una perspectiva interessant per quan sigui de dia.

El cas és que fa dies que hi ha un animal que es menja les nous… deixa ametlles, avellanes, … molt selectiu.

He deixat la càmera enfocada a un pi tort, hi he deixat menjar, l’he enfocada mirant el far de s’arenella (mooolt lluny) i he marxat.

El  gorja-blanc o fagina és de la família dels i es considerada una feristela perquè sempre s’ha aprofitat dels recursos de l’home ;conills, gallines, perdius, fruita, etc. Per això sempre ha estat perseguida i caçada fins a dia d’avui.

Té el cos allargat (42-56 cm.), una cua també llarga i peluda (21-27 cm.), orelles petites i ulls foscos i grossos per tal de captar molt bé la poca llum que hi ha durant la nit. I la taca blanca del coll i pit arribant fins a les potes anteriors que li dona el nom.

És territorial i viu solitària i només a l’època d’aparellament el territori coincideix entre mascles i femelles. Marquen el territori dipositant una substància anomenada mesq i ho fan a sobre les soques d’arbres i pedres dels camins.

L’extensió per la que es poden moure pot variar segons la localització, arribant als 2 km quadrats.

Solen viure en un forat de grans arbres o en petites coves de les zones rocoses, llocs foscos, amagats i on es sentin segurs. Podem observar els seus rastres fàcilment en forma d’excrements i petjades.

excrements-gorjablanc

S’alimenta de petits rosegadors com ratolins i talpons, ocells i ous, però també s’aprofita de conills i perdius, també inclou a rèptils, per tant és principalment carnívor tot i que estacionalment menja fruita com les figues, les mores,… .

 

Advertisements