El Gaig blau

gaig blau

Ara que comença a fer calor, tot passejant per l’Albera ens podem trobar amb el gaig blau. Un dels ocells més espectaculars de la nostra fauna, que, tot i estar en perill d’extinció en molts racons d’Europa, a casa nostra encara és relativament freqüent. Viatja cada any des del sud i l’est de l’Àfrica per arribar a mitjans d’abril a Catalunya i per establir-se en petites contrades de les planes de Lleida i de l’Empordà.

I ja us dic jo que és un espectacle. Un espectacle de colors espantadís… només veure’t, desapareix.

La seva estada a l’Empordà és més curta que la d’altres espècies migradores: va de mitjans d’abril a finals d’agost. Tan bon punt arriben, s’aparellen i fan niu. A primers de maig ja solen haver post de quatre a sis ous, i al cap de vint dies ja neixen els pollets, que seran alimentats durant més d’un mes pels seus pares a base de grans insectes: llagostes, escarabats, abelles i grills.

El seu hàbitat és el d’espais oberts amb arbrat escampat i grans erms on encara es poden trobar insectes. En llocs així es pot veure sovint parat a la branca d’algun arbre amb vistes a un espai obert, o en algun pal d’electricitat, o en els mateixos fils, vigilant des de dalt les possibles preses. Quan troba una talaia del seu gust, es pot veure dia rere dia al mateix lloc empaitant insectes.

La població europea de gaigs blaus pateix des de fa anys una franca davallada, de manera que la seva situació arriba a ésser preocupant. A Catalunya la població es calculava ara fa deu anys en només 150 parelles, i això és, sobretot, per dues característiques concretes d’aquesta espècie: el costum de fer niu en forats d’arbres i la dieta insectívora. D’una banda, el canvi en el paisatge, forçat per l’acció de l’home, comporta la desaparició de l’arbrat vell, que podria acollir els nius del gaig blau, i de l’altra, l’ús indiscriminat d’insecticides deixa a l’espècie cada vegada més desproveïda d’aliment.

font: Quico Ferrer. Parlem de natura

La foto no és molt bona, però es pot veure els colors de l’ocell i el cable…

Els comentaris estan tancats.

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: