Orquídies al Cap de Creus II

Ja fa temps que la tenia controlada a l’Albera. Bé, siguem precisos, als Aspres de l’Albera. Els llibres ho diuen, que el seu hàbitat són alzinars, suredes, garrigues, pinedes i boscs caducifolis secs.

Trobar una orquídia salvatge (salvatge o silvestre?) sempre és un moment de joia. Però és que aquesta que he fotografiat està en un olivar!! Bé, tornem a ser més precisos. Haig de dir que un olivar que a pocs metres té un alzinar. És així, jo de fet anava a la meva, intentant situar un colltort que fa dies que escolto. I de cop…

ramell .jpg

Ja ho heu endevinat. No? És el ramell d’ombra (Limodorum abortivum), que és una espècie d’orquídia micòtrofa, es a dir, viu associada a fongs per nodrir-se; així, com que no ha de fer la fotosíntesi, no té clorofil·la, i per això en comptes de ser verda, aquesta té coloracions violetes.

ramell 2.jpg

Només es pot trobar la flor i quan floreix, perquè la part vegetativa de la planta viu soterrada. A la primavera, quan floreix, emet a l’exterior una tija bastant robusta i a la part superior forma les flors que tenen un color violaci i disposen d’un esperó de més d’un centímetre de llarg.

ramell3.jpg

El nom de abortivum és perquè hi ha flors que no s’obren totalment.

Es que no es pot baixar la guàrdia… Mirar cap a dalt, cap a baixa…

 

Els comentaris estan tancats.

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: