Tortugues d’aigua al Cap de Creus?

Tots tenim una imatge del Cap de Creus com la d’un lloc sec i atramuntanat. Esventat si, però sec, no tant. És possible trobar petites basses d’aigua i fins i tot petits cursos d’aigua que els costa d’assecar-se.
Amb les primeres calors, ara a la primavera, i si anem molt en compte és possible que veiem alguna tortuga de rierol (Mauremys leprosa). Ja us ho dic, és difícil de veure ja que viu dins l’aigua, i només surt a les vores o sobre les pedres per prendre el sol, i als marges per fer el niu. I si sent qualsevol soroll es capbussa i s’amaga entre les arrels o sota les pedres de les basses.

tot ella.jpg
És una tortuga grossa, pot arribar als 20cm de llargada, i amb un color marró-verd fosc. Entre els dits de les potes hi té una mena de membranes que li faciliten la natació. Molts exemplars adults tenen algues aquàtiques al damunt, que li donen una imatge curiosa, d’aquí ve el seu nom científic: Mauremys leprosa.

És totalment carnívora, menja peixos, granotes, larves d’amfibis, cucs, insectes, escarabats, etc., i també les restes de qualsevol animal mort.

cap fora.jpg
A grans trets, la distribució ibèrica de la tortuga de rierol seria la de tota la zona mediterrània. A Catalunya, tot i que de forma puntual, es pot trobar en qualsevol comarca de vora mar. Però és a l’Albera on manté una població més abundant i estable.

La tortuga de rierol té pocs enemics, i al ser aquàtica, els incendis forestals l’afecten poc. Però darrerament li ha aparegut un nou competidor, la tortuga de Florida(Trachemys Scripta). Que és una tortuga també aquàtica, molt més agressiva i que pot arribar a desplaçar les autòctones. Se’n comencen a trobar en tots els nostres rius, no només els de l’Albera, sinó els de tot Catalunya. 

Font: CENTRE DE REPRODUCCIÓ DE TORTUGUES DE L’ALBERA (CRT)

Els comentaris estan tancats.

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: