Cabirols i caçadors

Avui una sorpresa a prop de casa. Un cabirol mascle m’ha mirat i ha comprès que entre ell i jo hi havia massa poc espai. Suficient per fer-li aquesta foto.

El Cabirol (capreolus capreolus)el més petit de la família dels cèrvids. Aquesta espècie la trobem quasi bé arreu del nostre país gràcies a diferents processos de reintroducció realitzats per fins cinegètics. La seva distribució és totalment europea, anant des d’Escandinàvia fins a la regió mediterrània.

mascle.jpg

Els mascles tenen dues banyes que cada any perden i es regeneren. Les banyes cauen al novembre, primer als vells i després als joves, cosa que els provoca una petita ferida al cap que ràpidament cicatritzarà i permetrà la regeneració d’una nova banya. Com més bona alimentació i més edat tenen, més gran serà la banya.

És un animal que viu en zones de bosc dens però amb obertures per als prats de pastura, alimentant-se d’herba i brots tendres de les branques. Tot i que prefereix zones boscoses, al Cap de Creus els podem trobar a vinyes i olivars. Resulta que els agrada el raïm i el xuclen.

Els mascles són territorials i defensen la seva zona amb lluites i persecucions. Els podem sentir a l’època de zel fent un so similar al d’un gos.

El febrer del 1997 es va reintroduïr al Parc Natural de Cap de Creus. Van ser dotze exemplars joves provinents de França que van ser reintroduïts per iniciativa de la Federació Catalana de Caça i el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, en un intent de repoblar la reserva natural de l’Alt Empordà. Els animals es van repartir per parelles als municipis del Port de la Selva, Cadaqués, Llançà i Roses.

Com a predador natural, principalment tindrien el llop. Així que la seva població va creixent com a manca d’aquest depredador.

Així que ja ho sé, que n’hi ha molts. Que es mengen els brots joves de la vinya. Però que voleu que us digui, a mi m’agrada veure’ls.

Per cert, em sorprèn que els que els van introduir ara diguin que n’hi ha masses i que s’han de caçar. Voleu dir que no estava tot premeditat? Caçar un cabirol segur que és millor, més net i menys perillós que un senglar…

Els comentaris estan tancats.

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: