Atenció!! Gripaus a la carretera!!

Avui que plou cal calçar-se les botes d’aigua. Ara, aneu en compte que les carreteres s’omplen d’amfibis. Amb l’arribada de la primavera i amb la pluja ens hem de dedicar a esquivar granotes, gripaus i salamandres. Aneu amb compte!!

font

Si trobeu un cotxe que va lent, que va fent girs estranys i que de tant en tan es para i en surt un element que es dedica a apartar els animals de la carretera… No m’ho tingueu en compte.

Una de les alteracions més importants per als amfibis és la gran extensió que té la xarxa de carreteres. La construcció d’aquestes comporta la destrucció de l’hàbitat, la fragmentació de les poblacions, i la mortalitat d’aquests vertebrats.

Els amfibis són el grup més afectats pels atropellaments a les carreteres, i la disminució de les seves poblacions a tot el món s’ha atribuït en part a la mortalitat directa causada per aquestes.

gripau2.jpg

Les fotos les he fet a un gripau (bufo bufo). A Catalunya podem trobar-ne a totes les comarques. Són uns animals molt adaptables al medi i, mentre tinguin aigua a prop, els podrem veure vora el mar o a l’alta muntanya. Habiten des dels boscos costaners fins a les serralades pirinenques. A les zones d’horta cada cop n’hi ha menys, segurament per l’ús desmesurat d’insecticides i herbicides que els priven de les seves preses i alhora els enverinen.

Molts gripaus son morts a les carreteres. En èpoques de reproducció, intenten creuar-les per tal de poder accedir a les zones humides on fer la posta. No tots ho aconsegueixen i acaben la seva aventura xafats pels cotxes.

Si en voleu saber més:

http://www.gencat.cat/mediamb/publicacions/monografies/gripau_comu.pdf

 

 

Els comentaris estan tancats.

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: