Ciència col·laborativa

Sé que no soc ornitòleg, que en sé, però no suficient per sentir-m’hi. M’agrada sortir i observar ocells, i fer fotos,però també m’agrada observar els rastres dels mamífers, i les orquídies, i els microplecs a les roques, i els núvols, i…

Sempre he entès la natura d’aquesta manera, com un tot que s’interrelaciona. Una suma d’essers, de fets, d’accions, d’aigua, d’aire… Ecosistemes?

Avui vull parlar de la ciència ciutadana. Torno a repetir-ho, no sóc ni em considero un ornitòleg, però m’agrada col·laborar en projectes que sumin.

Així, l’ICO (Institut Català d’Ornitologia), des de fa temps ha engegat diferents projectes en el que ens podem sentir partíceps d’estudis d’avifauna.

Com? Doncs aportant dades. Amb els coneixements que tinguem. Sense pressió.

Si teniu jardí us recomano http://www.ocellsdelsjardins.cat/ Servirà per ajudar als científics a comprendre quan i per què els ocells visiten els jardins i altres petits espais verds dels pobles i ciutats de Catalunya. Les aus migratòries vénen més aviat quan la primavera arriba abans d’hora? Les aus granívores vénen més a menjar als jardins quan manca aliment natural a l’hivern? Com afecta el desenvolupament urbà la capacitat de les aus per viure a la ciutat? Quin paper tenen els jardins situats en petits pobles i en zones més rurals? Aquestes i moltes altres preguntes tindran respostes gràcies a les teves aportacions!

I si us agrada voltar amb la llibreta a les mans www.ornitho.cat és el portal web dedicat a l’intercanvi d’informació sobre les observacions d’ocells, mamífers, amfibis, rèptils, libèl·lules, papallones diürnes i cigales de Catalunya. És una iniciativa de l’Institut Català d’Ornitologia vinculada amb el Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya i promoguda conjuntament amb el departament de Territori i Sostenibilitat i diverses entitats ornitològiques i naturalistes.

No dubteu en entrar a la seva web. Val la pena i hi ha projectes a la mida de tothom.

Els comentaris estan tancats.

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: